ОБЛАШТУВАННЯ ШАХТНОГО КОЛОДЯЗЯ: ВИМОГИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ
Державний моніторинг вод в Україні передбачає систематичне спостереження, контроль та оцінку якості водних ресурсів з метою забезпечення безпеки для здоров'я людини, охорони навколишнього середовища та ефективного використання водних ресурсів.
У 2025 році згідно протокольного рішення засідання Сумської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій № 8 від 30.12.2025 року «Про стан забезпечення населення області якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою» Сумським районним управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області заплановані обстеження об’єктів нецентралізованого водопостачання на території об’єднаних територіальних громад району.
В умовах відсутності централізованого водопостачання населенням використовується вода з альтернативних джерел (колодязів, бюветів, каптажів тощо). Саме тому, дотримання вимог чинного законодавства при облаштуванні і експлуатації колодязів є запорукою якісної та безпечної питної води. Вимоги щодо облаштування та експлуатації колодязів визначені Державними санітарними нормами та правилами “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПіН2.2.4-171-10), затвердженими наказом МОЗ України від 12.05.2010 р. № 400.
Основні вимоги можна узагальнити у наступні пункти:
- місце для влаштування громадських колодязів слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та вибирати вище течії ґрунтових вод на відстані не менше 50 м від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення грунту та підземних вод;
- колодязі не повинні влаштовуватися у понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами. В індивідуальних садибах колодязі, свердловини повинні бути віддаленні від джерел забруднення на відстань не менше 20 м, з врахуванням напрямку схилу ділянки;
- дно колодязя повинно покриватись фільтруючим шаром гравію;
- стінки колодязя повинні бути цільними (бетонні та залізобетонні кільця на цементному розчині);
- наземна частина колодязя (оголовок) повинен бути не менше 0,8 м вище поверхні землі;
- навколо колодязя повинен бути «замок» із глини чи масного суглинку (глибиною 2 м і шириною 1), та вимощення широкою 2 м на основі з щебеню товщиною 15-20 см та з ухилом від колодязя;
- колодязь повинен бути огороджений, мати кришку, зверху оголовка дашок, навіс, ворот з відром загального користування, підставку для відер;
- територія навколо колодязя (каптажу) повинна утримуватись у чистоті. Не допускається в радіусі ближче 50 м. від колодязя миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштування водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення грунту та води;
- не допускається набирати воду відрами, що приносяться населенням з дому;
- не рідше 1 разу на рік повинно проводитись очищення, ремонт та дезінфекція колодязя з періодичним лабораторним контролем щодо безпечності та якості питної води, який здійснюється власником колодязя.
Ці вимоги мають на меті забезпечити належне облаштування та експлуатацію колодязів, а також гарантувати якість і безпеку питної води та захист навколишнього середовища від потенційного забруднення.
Так, якщо не дотримуватися вимог щодо чистоти води в колодязях, дійсно існує ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій. Вода в колодязях може забруднюватися через проникнення патогенних мікроорганізмів, таких як бактерії, віруси чи паразити, особливо в умовах недостатнього захисту або неправильного обслуговування колодязя.
Забруднена вода може стати джерелом інфекцій, які викликають різноманітні кишкові захворювання, наприклад, дизентерію, сальмонельоз, гепатит А та інші інфекції. Особливо небезпечно це для дітей, людей зі слабким імунітетом та літніх осіб.