Верхньосироватська громада

Сумська область, Сумський район

МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я: СИЛА В ТУРБОТІ ПРО СЕБЕ

Дата: 10.10.2024 11:11
Кількість переглядів: 28

Фото без опису

10 жовтня - Всесвітній День ментального здоров'я у світі та в Україні і це - ідеальний привід нагадати, що піклування про себе та про своє ментальне здоров`я - найважливіший крок на шляху до відчуття щастя. Важливо пам`ятати це основа нашого добробуту, яке дозволяє нам долати стреси та труднощі у житті.

Багато хто сприймає поняття "турбота про себе" як тільки "вчасно їжте, намагайтеся відпочивати та менше нервуйтеся". Частково так воно і є, але справжня турбота про себе лежить дещо глибше. Її основа - це знання ПРО СЕБЕ. Який Я? Чого Я хочу? Як Я реагую на ситуації, де відчуваю злість, сум, розчарування, біль? Турбуватись про себе - це знати свій темп, свої кордони, свої бажання та способи уникнення неприємного, знати способи відновлення.

Але тільки знань недостатньо. Чи є турботою знати, що я повільний і вразливий, та щоразу мучити себе за це, перебувати в ілюзії, що я міг би бути іншиміншою? Звісно, ні.

Друга частина, без якої не обійтись - це прийняття. Так, можливо хтось швидший за мене. Адже ми всі різні. Так, я можу мати зриви, можу кричати на інших чи навпаки плакати, але це мій механізм, регулювати внутрішню напругу, і було б значно гірше, якщо його не було б і я чітко знаю як з цього стану виходити без шкоди собі та іншим. Я приймаю що не можу бути швидшим/вищим/сильнішим, тому що я - це Я. І я знаю в чому я швидший/вищий/сильніший - в чому моя сила, мій ресурс. Знання і плюс прийняття народжують довіру до себе та внутрішнє дозволити собі бути таким, як є.

Кожний день, кожний крок на зустріч собі — важливий. Навіть якщо здається, що шлях до внутрішньої сили складний, необхідно робити маленькі кроки.

Отже, прості кроки для підтримки свого ментального здоров’я, кроки турботи про себе:

Будьте добрими до себе, бо Ви у себе найцінніші.

Ставтеся з розумінням до власних помилок і вірте у свої здібності.

Фокус уваги на здоровий спосіб життя: збалансоване харчування, фізичну активність, достатній сон та відпочинок - це елементарні речі, але надзвичайно важливі.

Вчіться контролювати своє мислення, щоб не занурюватися в катастрофічні сценарії, розвивайте свій емоційний інтелект.

Фокусуйтесь на тому, що можете контролювати, Ваша енергія має бути спрямована на ті речі, які піддаються Вашому впливу.

Прийміть те, що не можна змінити, адже толерантність до невизначеності допоможе вам прийняти життєві обставини та рухатися далі.

Не всі дні повинні бути продуктивними. Ви маєте право на спокій і відпочинок без почуття провини.

Знайдіть свій сенс у труднощах – бо це можливості для зростання та розвитку. Шукайте в них цінні уроки для себе.

Звертайте увагу на свій позитивний досвід. Не забувайте про добрі моменти, які траплялися у вашому житті, та цінуйте їх.

Знайдіть те, що надихає та наповнює вас енергією. Шукайте ресурс у собі та навколо, що оточує Вас.

Фокусуйтесь на маленьких змінах і пам'ятайте, що  вони приводять до великих результатів. Встановлюйте цілі та дійте маленькими, але впевненими кроками наближайтеся до своїх мрій.

Турбота і співчуття до себе - це не розкіш, а необхідність.

Піклуйтеся про себе так, як би Ви піклувалися про найдорожчу людину, яку Ви любите!

І пам'ятайте, що важливо дбати про своє ментальне здоров’я систематично, якщо важко почати самостійно, зверніться до спеціалістів. Разом ви зможете зміцнити Вашу турботу про себе для успішного щасливого життя і на роботі і в дома.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь