Верхньосироватська громада

Сумська область, Сумський район

Лабораторний аналіз показників якості та безпечності води питної із централізованих та децентралізованих джерел водопостачання с.Великий Бобрик

Дата: 05.06.2024 09:11
Кількість переглядів: 108

Фото без опису

У травні 2024 року спеціалістами Сумського районного управління Держпродспоживслужби в Сумській області був проведений лабораторний аналіз показників якості та безпечності води питної із централізованих та децентралізованих джерел водопостачання с.Великий Бобрик. Серед колодязів, з яких було взято воду на аналіз, було зафіксоване перевищення вмісту нітратів, підвищений показник жорсткості води.

За вмістом нітратів:

- при нормі нітратів 50 мг/дм.куб. в колодязях с.Великий Бобрик підвищений вміст нітратів. По вул. Сумська, 45 – 120,57 мг/дм куб, Гайдуки, 7 – 111,34 мг/дм куб, Миру, 28 – 101,65 мг/дм куб, Черепівка, 36 – 106,34 мг/дм куб, Пеньки, 13 – 73,65 мг/дм куб.

За показниками жорсткості:

-при нормі 10 ммоль/л в колодязях за адресами: вул.Сумська, 45, Гайдуки, 7, Миру, 28, Черепівка, 36, Пеньки, 13 від 13,2 до 32,0 ммоль/л.

За показниками бактеріологічної безпеки:

Води питної із шахтових колодязів по вул. Черепівка, 36, Пеньки, 13, Гайдуки, 7, Миру, 28, Лука, 8, джерела «Урочище «Образ» – присутні загальні колі-форми, в колодязі по вул.Сумська, 45 - присутні загальні колі-форми та Е/Coli; води питної із водопровідної мережі по вул.Миру, 27 – присутні загальні колі-форми.

За органолептичними показниками:

– незадовільні показники каламутності води питної із шахтового колодязя по вул.Черепівка, 36.

Вищезазначені результати досліджень не відповідають регламенту Державних санітарних норм і правил 2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», що створює реальну загрозу здоров’ю споживачів води питної із зазначених централізованих та децентралізованих джерел.

При цьому вода питна з перевищенням вмісту нітратних сполук є найбільш небезпечною для дітей у віці до 3-х років та може викликати водно-нітратну метгемоглобінемію. Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворююється в наслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін. Це призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, захворювання може закінчитись летально. Групами підвищеного ризику є діти у віці до 3-х років., люди похилого віку та хворі на анемію, хворобу дихальної системи, серцево-судинну хворобу.

Враховуючи вище викладену інформацію, за рекомендацією Держпродспоживслужби, пропонуємо:

Обмежити вживання для потреб харчування питну воду із шахтових колодязів с.Великий Бобрик за адресами по вулицях Сумська, 45, Гайдуки, 7, Миру, 28, Черепівка, 36, Пеньки, 13 для питних потреб та приготування сумішей, інших готових блюд дітям до 3-х років.

Для питних потреб та приготування сумішей, інших готових блюд дітям віком до 3-х років та населення груп ризику - використовувати бутильовану воду або воду з альтернаивного джерела водопостачання лише гарантованої якості!

У разі наявності об’єктів забруднення питної води біля зазначених колодязів (купа гною, вигрібна яма, мінеральні добрива, надвірний туалет, тощо) на відстані менше 20 м. від джерела води, здійснити їх ліквідацію. Обмежити застосування на прилеглих присадибних ділянках мінеральних та органічних добрив.

Попереджаємо, що кип’ятіння забрудненої нітратами води збільшує токсичність на 39 – 86%!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь