Верхньосироватська громада

Сумська область, Сумський район

Аналіз показників якості та безпечності води питної із централізованих та децентралізованих джерел водопостачання с.Верхня Сироватка

Дата: 15.02.2024 11:27
Кількість переглядів: 238

Фото без опису

У лютому 2024 року спеціалістами Сумського районного управління Держпродспоживслужби в Сумській області був проведений лабораторний аналіз показників якості та безпечності води питної із централізованих та децентралізованих джерел водопостачання с.Верхня Сироватка. Серед колодязів, з яких було взято воду на аналіз, було зафіксоване перевищення вмісту нітратів, підвищений показник жорсткості води.

За вмістом нітратів:

- при нормі нітратів 50 мг/дм.куб. в колодязях с.Верхня Сироватка по вул. Долина, 7А зафіксований вміст нітратів 184,79 мг/дм куб.;

За показниками жорсткості:

-при нормі 10 ммоль/л в колодязях за адресами: вул.Молодіжна, 14, вул.Долина, 7А, вул.8-го .березня, 39 від 12,7 до 13,2 ммоль/л.

За вмістом заліза води питної при нормі 0,2 мг/л із водопровідної мережі вул.Сонячна вміст заліза 3,49 мг/л; із артсвердловини вул.Монолітна вміст заліза 5,06 мг/л.

За показниками бактеріологічної безпеки:

Води питної із шахтових колодязів по вул. Молодіжна, 14 – присутні загальні колі-форми та Е/Coli; по вул. Калинова, 58 присутні загальні колі-форми.

За органолептичними показниками:

– незадовільні показники каламутності із артсвердловини по вул.Монолітна, незадовільні показники присмаку та запаху води питної.

- незадовільні показники забарвленості води питної із шахтового колодязя вул. Піщанська, 10.

Вищезазначені результати досліджень не відповідають регламенту Державних санітарних норм і правил 2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», що створює реальну загрозу здоров’ю споживачів води питної із зазначених централізованих та децентралізованих джерел.

При цьому вода питна з перевищенням вмісту нітратних сполук є найбільш небезпечною для дітей у віці до 3-х років та може викликати водно-нітратну метгемоглобінемію. Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворююється в енаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін. Це призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, захворювання може закінчитись летально. Групами підвищеного ризику є діти у віці до 3-х років., люди похилого віку та хворі на анемію, хворобу дихальної системи, серцево-судинну хворобу.

Враховуючи вище викладену інформацію, за рекомендацією Держпродспоживслужби, пропонуємо:

Обмежити вживання для потреб харчування питну воду із шахтового колодязя с.Верхня Сироватка, вул.Долина, 7А.

Для питних потреб та приготування сумішей, інших готових блюд дітям віком до 3-х років та населення груп ризику - використовувати бутильовану воду або воду з альтернаивного джерела водопостачання лише гарантованої якості!

У разі наявності об’єктів забруднення питної води біля зазначених колодязів (купа гною, вигрібна яма, мінеральні добрива, надвірний туалет, тощо) на відстані менше 20 м. від джерела води, здійснити їх ліквідацію. Обмежити застосування на прилеглих присадибних ділянках мінеральних та органічних добрив.

Попереджаємо, що кип’ятіння забрудненої нітратами води збільшує токсичність на 39 – 86%!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь