Верхньосироватська громада

Сумська область, Сумський район

Результати обстеження питної води села Верхня Сироватка

Дата: 15.08.2023 12:50
Кількість переглядів: 358

Фото без опису

     За даними моніторингових досліджень ДУ «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у серпні 2023 року реєструвалось погіршення показників якості та безпечності води питної із централізованих та децентралізованих джерел водопостачання с.Верхня Сироватка та с. Новоселиця Верхньосироватської громади. Серед колодязів, з яких було взято воду на аналіз, було зафіксоване перевищення вмісту нітратів, підвищений показник жорсткості води.

      При нормі нітратів 50 мг/дм.куб. в колодязях с.Верхня Сироватка по вул. Єдності, 16 зафіксований вміст нітратів 244,04 мг/дм куб.; 8 Березня, 39 – 80,77 мг/дм куб.; Краснопільський шлях, 102 – 131,31 мг/дм куб.; Краснопільський шлях, 44 – 141,24 мг/дм куб.; вул.Райдужна, 1 – 183,57 мг/дм куб.; площа Козацької Слави, 9 – 189,18 мг/дм куб.; вул.Долина, 7А – 222,44 мг/дм куб.

        У с.Новоселиця по вул. Садова, 15 – 141,24 мг/дм куб.За показниками бактеріологічної безпеки води питної з шахтних колодязів с.Верхня Сироватка по вул.Калинова, 58, Єдності, 41, Отаманська, 1, площа Козацької Слави, 9, Краснопільський шлях, буд.44, буд.102, Долина, 7А, Райдужна, 1, с.Новоселиця, вул.Садова, 15 – присутні загальні колі-форми.

           При проведенні аналізу води питної із водогону ОЗ Верхньосироватський ліцей та ЗДО – ясла-садок «Сонечко» були виявлені незадовільні показники запаху та присмаку по 3 бали, при нормі 2 бали.

       Слід зауважити, що з перелічених колодязів було проведено відкачку води та їх очищення протягом червня - серпня 2023, аналіз води проводився після їх очищення.

           Вищезазначені результати досліджень не відповідають регламенту Державних санітарних норм і правил 2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», що створює реальну загрозу здоров’ю споживачів води питної із зазначених централізованих та децентралізованих джерел. При цьому вода питна і з перевищенням вмісту нітратних сполук є найбільш небезпечною для дітей у віці до 3-х років та може викликати водно-нітратну метгемоглобінемію. Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворююється в енаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін. Це призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, захворювання може закінчитись летально. Групами підвищеного ризику є діти у віці до 3-х років., люди похилого віку та хворі на анемію, хворобу дихальної системи, серцево-судинну хворобу.

       Для харчування та питних потреб дітей віком до 3-х років та населення груп ризику використовувати бутильовану воду або воду з альтернаивного джерела водопостачання лише гарантованої якості.

      У разі наявності об’єктів забруднення питної води біля зазначених колодязів (купа гною, вигрібна яма, мінеральні добрива, надвірний туале, тощо) на відстані менше 20 м. від джерела води, здійснити їх ліквідацію. Обмежити застосування на прилеглих присадибних ділянках мінеральних та органічних добрив.

        Попереджуємо, що кип’ятіння забрудненої нітратами води збільшує токсичність на 39 – 86%.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь