Верхньосироватська громада

Сумська область, Сумський район

Результати обстеження об’єктів централізованого та децентралізованого водопостачання

Дата: 07.06.2023 11:47
Кількість переглядів: 179

Фото без опису

24 травня 2023 року Сумським районним управлінням Держпроспоживслужби в Сумській області було проведене часткове комісійне обстеження об’єктів централізованого та децентралізованого водопостачання с.Верхня Сироватка. Представниками Держпроспоживслужби для проведення аналізу якості та безпечності води питної було взято забір води з:

  •  артсвердловини по вул.Монолітній та трьох будинків, що використовують воду цієї мережі;
  • колодязів біля будинків по вул.Долина, 7А; вул.Харківська, 20; вул.Калинова, 5; вул.Сумська, 11; вул.Центральна, 19.

За результатами аналізу з’ясувалось, що за санітарно-хімічними показниками води питної із шахтних колодязів незадовільні показники жорсткості колодязя по вул. Долина, 7А (11,86 ммоль/л при нормі 10 ммоль/л) та колодязя по вул. Сумська, 11 (13,43 ммоль/л при нормі 10 ммоль/л). У інших шахтних колодязях, де був взятий забір води для проведення аналізу стан води задовільний.

Вода питна, взята із свердловини по вул. Монолітна, 1 має перевищення вмісту заліза (0,31 мг/л при нормі 0,2 мг/л), вода водопровідна водогону по вул.Сонячна, 53 перевищення вмісту заліза (0,38 мг/л при нормі 0,2 мг/л); вода водопровідна водогону по вул.Монолітна, 11 має перевищення вмісту заліза (0,44 мг/л при нормі 0,2 мг/л); вода водопровідна водогону по вул.Монолітна, 37 має перевищення вмісту заліза (0,40 мг/л при нормі 0,2 мг/л).

Для зменшення жорсткості води, рекомендовано обмежити застосування на прилеглих присадибних ділянках мінеральних та органічних добрив.

Як пом’якшити жорстку колодязну воду

Нормалізувати жорсткість можна кількома способами:

  1. Кип’ятіть воду протягом 5-10 хвилин, а після відстоювання зніміть плаваючі на поверхні плівочки, що являють собою накип.
  2. Заморозьте воду до температури трохи нижче 0°C, після чого злийте рідину, що залишилася на поверхні: вона містить концентрат солей магнію і кальцію.
  3. Очищайте колодязну воду за допомогою фільтрів, наприклад, глечикового типу.
  4. Використовуйте фільтри з іонообмінними смолами, які «витягують» з рідини кальцій і магній і насичують її натрієм.
  5. Для пральних і посудомийних машин використовуйте таблетки або гелі, що зменшують жорсткість води.

Під жорсткістю води мається на увазі висока концентрація розчинених у ній солей кальцію і магнію (хлоридів, сульфатів і гідрокарбонатів). Хлориди і сульфати не руйнуються при кип'ятінні і не утворюють осад, тому вони відповідають за загальний (постійний) показник жорсткості. Гідрокарбонати, навпаки, розпадаються під дією високої температури, утворюючи накип. Ці речовини визначають ступінь тимчасової (змінної) жорсткості. Згідно ГОСТу, вода ділиться на три категорії: м'яка (до 2 ° Ж), середня (2-10 ° Ж) і жорстка (більше 10 ° Ж).

Причиною жорсткої води в колодязі можуть стати поклади гіпсу, доломіту або вапняків - солі лужноземельних металів просочуються в шахту або свердловину і розчиняються в рідині. Як правило, концентрація змінюється в залежності від сезону: зменшується в холодну пору роки і підвищується в спеку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь