Верхньосироватська громада

Сумська область, Сумський район

Про епідемічну ситуацію з гельмінтозів та заходи щодо протидії їх поширенню

Дата: 30.05.2023 11:01
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

Гельмінтози (глистяні інвазії) є актуальною проблемою громадського здоров’я. За даними 2022 р., частка цієї патології в структурі всіх зареєстрованих в області інфекційних хвороб (крім гострих респіраторних захворювань) перевищувала 20%, а показник захворюваності на гельмінтози в області становив 37,2 випадків на 100 тис. населення, що перевищувало показники навіть таких соціально значущих хвороб, як вірусні гепатити та туберкульоз.

Небезпека гельмінтозів для людини пов’язана з можливістю серйозних ускладнень у вигляді пневмоній, міокардитів, тромбозів судин, менінгоенцефалітів, перитонітів, що можуть мати фатальні наслідки, а також з труднощами їх діагностики — майже 95% випадків глистяних інвазій у мешканців області є випадковими знахідками при проведенні профілактичних досліджень.

Результати санітарно-епідеміологічного моніторингу свідчать про зростання забрудненості ґрунтів Сумської області яйцями гельмінтів. Територіями ризику є дитячі майданчики житлової зони та пляжі. Показник забрудненості яйцями гельмінтів ґрунту дитячих майданчиків був найнижчим в 2018 р. — тоді 6,94±0,96% проб ґрунту містили збудників глистяних інвазій, в 2022 р. цей показник статистично значуще збільшився до 10,09±1,14%. Забрудненість пляжів була мінімальною в 2019 р. — 2,92±1,44% проб ґрунту містили яйця гельмінтів, а в 2022 р. кількість таких проб збільшилась до 9,76±2,68%.

Вибіркове санітарно-паразитологічне дослідження дитячих майданчиків у м. Суми, проведене у квітні 2023 р., показало наявність яєць токсокар в кожній 10 пробі ґрунту, що була доставлена в лабораторію для дослідження (9,9±3,6% проб містили яйця токсокар). На територіях Ямпільської ОТГ забрудненість дитячих майданчиків житлової зони та зони відпочинку виявилась ще вищою — 30±14,5% проб ґрунту містили яйця токсокар. Єдиним джерелом цих гельмінтів є хворі на токсокароз собаки й коти. З екскрементами цих тварин яйця токсокар потрапляють у ґрунт, де вони зберігаються протягом року і більше, а потім із забрудненими руками та овочами потрапляють в організм людини. Ситуація ускладняється збільшенням в області кількості безпритульних собак та котів. Це підтверджується зростанням числа укусів населення безпритульними собаками та котами. Так, в м. Суми в період з січня по квітень 2022 р. 43% укусів було нанесено людям безпритульними собаками й котами, а за такий самий період 2023 р. цей показник збільшився до 53%. Численна популяція безпритульних тварин у населених пунктах створює постійний резервуар токсокарозу.

У зв’язку з вищезазначеним, пріоритетними заходами зменшення загроз громадському здоров’ю є виконання власниками тварин правил утримання та вигулу .

                                                                             

Джерело: Генеральний директор - головний державний санітарний лікар ДУ «СУМСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь