Верхньосироватська громада

Сумська область, Сумський район

щодо порядку  стягнення  заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг в умовах воєнного стану

Дата: 09.03.2023 15:16
Кількість переглядів: 786

Фото без опису

Деякі питання

щодо порядку  стягнення  заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг в умовах воєнного стану

Запитання:

Чи нараховуються та чи стягується в умовах воєнного стану неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги?

Відповідаємо:

Відповідно до Постанови КМУ «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану»  від 05.03.2022 №  206 - в умовах воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україніˮ, забороняється нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги. Оплата комунальних послуг відбувається за умовами відповідних договорів про надання таких послуг за виключенням вищезазначеного.

Запитання:

Чи припиняється/зупиняється надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати в неповному обсязі?

Відповідаємо:

Припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі  забороняється.

Запитання :

Чи виконуються рішення у виконавчих провадженнях  про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану ( арешт на майно та інше)?

Відповідаємо:

      Відповідно до Закону України « Про внесення зміни до пункту 10-2 розділу XIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про виконавче провадження" щодо зупинення виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану» від 27 липня 2022 року № 2456-IX у період дії воєнного стану зупиняється вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень (крім рішень за позовами фізичних осіб про стягнення заробітної плати, грошового забезпечення військовослужбовців), рішення про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги в територіальних громадах, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або  які перебувають чи перебували у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, або якщо стягнення за житлово-комунальні послуги здійснюється щодо нерухомого майна, яке є місцем постійного проживання такої фізичної особи і було знищено або пошкоджено внаслідок воєнних (бойових) дій.

      Якщо у Вас виникли будь - які інші правові питання, Ви можете особисто звернутися до фахівців Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, чи до бюро центру за наступними адресами та контактами:

 

  • Сумське бюро правової допомоги –м. Суми, вул. Петропавлівська,108 телефон: 066-771-32-61, телефон: 098-380-69-38: Email: sumy1.sumy@legalaid.sm.ua.
  • Сумське бюро правової допомоги №2- м. Суми, вул Засумська 2 ( ТРЦ Євробазар), 4 поверх, приміщення 25, телефони: 066-932-53-28097-630-96-12.
  • Краснопільське бюро правової допомоги - смт. Краснопілля, вул. Перемоги, 2. тел.(05459) 7-11-24.
  • Білопільське бюро правової допомоги –м. Білопілля, вул. Соборна 53, телефони: 05443 9-10-87050-514-14-57.
  • Путивльське бюро правової допомоги- м. Путивль, вул. Першотравнева 84, телефони: 096-402-88-42095-375-08-95.

 

      Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –0-800-213-103 (Цілодобово, у межах України – безкоштовно). Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь