Верхньосироватська громада

Сумська область, Сумський район

Як діяти в ситуації, коли людина дізналася, що вже багато років тому її рішенням суду визнали безвісно відсутнім

Дата: 13.05.2021 10:41
Кількість переглядів: 870

Фото без опису

Інколи життя влаштовує сюрпризи, які зовсім не очікуєш, і людина, яка живе, працює та має повноцінне життя виявляється в правовому полі такою, що не може скористатися своїми правами як громадянина. При цьому фізичний статус людини не змінюється, а от статус громадянина втрачається повністю. Історії, коли особу визнають безвісно відсутньою не рідкісні в нашому суспільстві, і, справді, багато людей втрачають зв’язки з своїми рідними та друзями, зникають з місця свого проживання та реєстрації, при цьому жодних відомостей про таких осіб знайти не вдається. Рідні звертаються до різних органів та установ, щоб знайти людину, але всі пошуки марні. Зникнути людина може з різних причин (поїхати проживати в іншу країну, місто і не лишити своїх контактів, потрапити в біду і т.д.), але , як наслідок, близьким родичам потрібно вирішувати правові питання, які пов’язані з зниклою особою, і, іноді, єдиним варіантом є звернення до суду про визнання особи безвісно відсутньою. Але трапляються ситуації, коли особу визнають безвісно відсутньою не достатньо перевіривши інформацію про місцезнаходження особи, хоча вона живе і працює на території сусіднього населеного пункту в межах одного району.

Що робити, якщо Ви дізналися, що Вас рішенням суду визнали безвісно відсутнім?

Опинившись у подібній ситуації, коли людина дізнається про наявність рішення суду про визнання її безвісно відсутньою, вона  відчуває себе розгубленою та не знає як їй далі діяти. Саме тому, юристи центрів безоплатної правової допомоги повинні пояснити особі, яка потрапила в цю ситуацію, що все можна виправити і надати допомогу у скасуванні таких рішень суду. Адже захист та поновлення порушених прав є основною метою діяльності центрів правової допомоги.

У яких випадках скасовується рішення поро визнання особи безвісті відсутньою?

Діюче законодавство передбачає, що у випадку, коли фізична особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з'явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем її перебування або суд, що постановив рішення про визнання цієї особи безвісно відсутньою скасовує рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою. Заяву про скасування рішення суду про визнання особи може подати або сама особа, яка дізналася про таке рішення стосовно неї, , або інша заінтересована особа

До якого суду подавати заяву та яким судом може бути ухвалене таке рішення?

Заява про скасування рішення про визнання особи безвісно відсутньою подається до суду, яким приймалося таке рішення або до суду за місцем перебування такої особи, і саме цей суд буде приймати рішення про скасування. Разом з заявою подаються докази того, що особа є саме тією, щодо якої приймалося рішення про визнання безвісно відсутньою. Виходячи з судової практики, суд скасовує рішення про визнання особи безвісно відсутньою на підставі наданих доказів та особистих пояснень заявника по справі. Присутність особи у судовому засіданні є обов’язковою, щоб суд зміг переконатися у особистості заявника.

Приклад ситуації з успішним закінченням!

Така ситуація трапилася з Іваном Коцюбою (ім’я та прізвище змінено), який через 14 років дізнався, що його було визнано безвісно відсутнім. До Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Сумський МЦ)  в квітні  2019 року звернувся житель одного з селищ Сумського району, який хотів дізнатися, як поновити свої права та скасувати рішення суду від 2005 року про визнання його безвісно відсутнім. Іван повідомив, що він проживає в селищі неподалеку від міста Суми, в нього є власний будинок і з 2011 року він отримує пенсію за віком. На початку 2019 року в нього банк заблокував картку для виплат пенсії в зв’язку з закінченням терміну дії і Івану довелося поїхати в банк для переоформлення цієї картки. В банку йому повідомили, що  його паспорт є недійсним, бо в ньому не вклеєна фотокартка у 45 років. Іван звернувся до відділу Державної міграційної служби з заявою про заміну паспорта, але після перевірки його документів, міграційна служба повідомила, що вони не можуть надати йому таку послугу, оскільки в системі містяться відомості, що Іван Коцюба визнаний безвісно відсутнім з 2003 року Рішенням Ковпаківського районного суду за заявою його колишньої дружини. Паспорт було вилучено і надано довідку про цей факт.

Цікавим виявився той факт, що на час прийняття рішення суду в 2003 році Іван Коцюба жив та працював офіційно в сусідньому селі, але суд не зміг знайти дані про нього, тому таке рішення і було прийнято. І, навіть в 2011 році, коли Іван оформлював пенсійні виплати, ніхто йому про це не сказав, і пенсія була оформлена.

Не маючи уявлення, що робити в такій ситуації, Іван Коцюба з останньою надією звернувся за допомогою до Сумського МЦ.

Юристка місцевого центру Юлія Іваненко, узгодивши правову позицію з клієнтом, за довіреністю ознайомилась з матеріалами справи у суді  про визнання пана Івана безвісно відсутнім. Після цього було складено заяву про скасування рішення  про визнання безвісно відсутнім,  та подано до суду у травні 2019 року, і вже в липні 2019 року Рішенням суду ця заява була задоволена а рішення про визнання Івана Коцюби безвісно відсутнім було скасоване.

Таким чином, завдяки діям фахівця безоплатної правової допомоги Сумщини скасовано рішення про визнання особи безвісно відсутньою та поновлено її права.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь